SaS chce riešiť bratislavské výtlky rozdelením výnosu z dane z áut

21.02.2013 Bratislava

Bratislava 21. februára (TASR) - Šéf klubu SaS Juraj Miškov chce riešiť problém s cestami v Bratislave rozdelením výnosu z dane z motorových vozidiel medzi Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a hlavné mesto.

Deliť mieni v pomere 80 ku 20 v prospech kraja. "Tento pomer zodpovedá pomeru kilometrov ciest, ktoré má v správe kraj alebo hlavné mesto Bratislava. Kraj má v správe približne 400 km ciest, Bratislava asi 100," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Miškov.

Nápad chce presadiť v parlamente novelou zákona o miestnych daniach, ktorú podá v piatok 22. februára. O zámere hovoril Miškov s predsedom kraja a šéfom SDKÚ-DS Pavlom Frešom, ktorý podľa jeho slov nebol nadšený. "Nie veľmi sa mu návrh páči vzhľadom na to, že príde o časť dane z motorových vozidiel, ktoré využíva na iné účely v rámci kraja. Na druhej strane má pochopenie pre výpadok príjmov," uviedol Miškov. Dodal, že Frešovi prisľúbil podporu pri hľadaní náhrady výpadku tohto príjmu. "Napríklad v spravodlivejšom rozdelení výnosu z dane z príjmu fyzických osôb, kde Bratislava je oproti iným krajom veľmi znevýhodnená," poznamenal.

Podporu pre návrh chce hľadať SaS nielen u parlamentných strán, najmä u Smeru-SD, ale aj u verejnosti. "Na budúci týždeň rozbiehame kampaň za lepšie cesty v Bratislave, kde chceme získať podporu motoristickej verejnosti, ktorá má reálnu skúsenosť s tým, ako cesty v Bratislave vyzerajú," avizoval Miškov, podľa ktorého by sa mal vytvoriť spoločenský tlak na poslancov, aby jeho návrh v parlamente podporili. Úspech novely závisí od Smeru-SD, ktorý má v Národnej rade SR väčšinu. Zlým stavom bratislavských ciest sa zaoberali aj mestskí poslanci SaS. Presadili uznesenie o poskytnutí účelovo viazanej dotácie na opravu ciest.
 

Vyberte región